Història de la nostra organització
L’any 1993, el Consell d’Europa va impulsar la creació de les Embassades de Democràcia Local (EDL) per promoure la cooperació internacional a escala local i enfortir els vincles entre ciutats. El 1996, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i altres institucions, es va inaugurar l’EDL de Sarajevo, consolidant una relació de cooperació nascuda durant la guerra. Aquesta relació va començar amb l’enviament de 12 carregaments d’ajuda humanitària des de Barcelona a Sarajevo, que es van lliurar per carretera. Després de la guerra, aquesta col·laboració va evolucionar en un suport constant per a la reconstrucció de Sarajevo, especialment al barri olímpic de Mojmilo, on es van restaurar infraestructures i edificis.
Per facilitar l’ajuda, Sarajevo es va convertir en el “Districte 11” de Barcelona, cosa que permetia un flux constant de recursos sense obstacles administratius. Aquesta solució imaginativa va ser clau per garantir un suport continuat entre 1996 i 1999. El 2012, quan es va tancar el “Districte 11”, va néixer l’Associació Districte 11 – City to City, amb l’objectiu de mantenir viva la connexió amb Sarajevo i expandir aquest model de diplomàcia entre ciutats a altres regions.
Què hem après sobre la diplomàcia entre ciutats
Amb el temps, hem descobert que la cooperació entre ciutats aporta més flexibilitat i solidaritat, ja que les ciutats comparteixen problemàtiques comunes que permeten una identificació mútua. A més, establir vincles a llarg termini genera relacions sòlides entre ciutats i regions, fomentant la pau i la reconstrucció. Hem vist que el lideratge no només prové de les institucions polítiques; en alguns casos, com Gaza, la societat civil ha de ser l’organitzadora principal. També hem après la importància de l’autonomia local: una major llibertat per a les autoritats locals pot millorar l’eficàcia de la cooperació entre ciutats, com hem vist en experiències com la d’Arcobaleno, a Itàlia.
Cooperació actual i futur
La nostra associació, des del record de l’experiència de Sarajevo, continua treballant per prevenir conflictes i donar suport en les transicions de guerra a pau. Actualment, estem implicats en nous esforços diplomàtics entre ciutats, com la nostra associació amb l’EDL de Mariúpol, on aportem la nostra experiència i coneixement. Ens proposem crear ponts, des de la societat civil, entre actors institucionals (ajuntaments catalans i altres entitats locals i regionals) en ciutats amb vincles històrics amb Catalunya.
A més de Sarajevo, estem focalitzats en altres regions com Ucraïna, Gaza i el Magrib. Treballem per fomentar la cooperació i desenvolupar projectes que enforteixin els vincles ciutadans i culturals, per continuar impulsant una diplomàcia que connecti ciutats, recordi el passat i construeixi un futur de pau.